Make your own free website on Tripod.com

AZIL

Home
Predgovor
Prica o Aski
Aska je uvrijedjena
Prica o Sljivi
Prica o Darku
Darkove setnje
Darkovo sesto osjetilo
Prica o Bubi
Prica o Arniju
Kako smo u jednom danu dvaput skoro izgubili Arnija
Dva psa i dvije kosti
Buba postaje poduzetna
A gdje je aufpuc
Pristojno ponasanje
Kucni red
Iznenadjenje
Tko od koga uci
Zajedno su jaci
Bubino lukavstvo
Staro ili novo pitanje je sad
Arnijevo sesto osjetilo
Arnijeve umjetnicke sklonosti
Jutarnje budjenje
Dvostruki Arni
Kako je Arni postao kavalir
Problemi s dvije hranilice
Ne guraj glavu kamo ne treba
Arnijeva nova igra
Provalnik pred vratima
Prica o Fidi
Sto to Fido smisljeno radi
Kako je Fido pronasao Puficu
Zasto gazdarica vise ne dolazi po Fidu
Fidina mudrolija
Prica o Larisimi
Iznenadjenja u obitelji Velikog
Prica o Rusi
Rusa putuje kuci
Prica o Igici
Prica o Amonu
Prica o Gricku
Borba za opstanak
Gricko lovi miseve
Visoka cijena za nocni zivot
Prica o Susku
Moj prvi ulov
Kako sam se konacno obracunao s misem
Prica o Bjelku i Bjelkici
Sramezljivi misevi
Zadovoljstina
Katastrofa i sudnji dan
Prica o Pikici
Prica o Marini
Prica o Koki
Prica o Nansi
Arni iluzionist
 

Iznenađenja u obitelji Velikog

 

U prošloj sam pričici opisao kako je Lara postala Larisima, kako je došla u dom Velikoga i postala kućna ljubimica. I kako se Veliki više ne boji pasa. Ali to nije sve. O Larisimi ima još.

Junak ove današnje priče nije više Veliki. Sada je u središtu pozornosti upravo Larisima. Prst božji za obitelj Velikog.

Veliki osim roditelja ima i baku. Baka živi u stanu s obitelji Velikog. Kako starost čini svoje tako je i baka Velikoga onemoćala. Ne izlazi više iz stana. Uglavnom leži u krevetu. Ponekad ustane i pomoću štapa napravi nekoliko koraka po stanu. Korak po korak. Svi se ukućani brinu za baku i paze da joj bude što udobnije. A baka se osjeća sve slabijom i slabijom. I samo moli Boga da je što prije uzme k sebi. Da se riješi svojih muka i beskrajnog ležanja u krevetu.

Dolazak Larisime nije baš djelovao na baku kao na ostale ukućane. Barem ne odmah. U početku je bila ponešto suzdržljiva prema Larisimi. Možda se i pribojavala da će sada ukućani više pažnje posvećivati Larisimi nego li njoj, kojoj ne preostaje ništa drugo do li umrijeti. Sve bi to potrajalo da Larisima nije učinila prvi korak.

Jednoga je jutra baku probudilo nešto toplo i ugodno. Noge su joj bile ugodno tople kao da ih je grijala termoforom. Bila je to Larisima koja se smjestila na bakinom krevetu i grijala joj noge. I tako su se baka i Larisima sprijateljile. Sada Larisima spava na bakinom krevetu i cijelu joj noć grije noge. Pred jutro, kad se baka probudi, Larisima se smjesti na njezino uzglavlje i tako one zajedno na istom jastuku još malkice pridrijemaju.  Ali to nije sve.

Mama Velikoga jednoga je dana gotovo doživjela šok kad se s posla vratila kući. U kuhinji je, naime, zatekla baku kako kuha objed. To se već dugo dugo nije dogodilo. Baka je zbunjeno protumačila kako joj se pričinilo da je Larisima gladna, pa se digla da joj pripremi nešto za jelo. A, kad se već uspjela dići iz kreveta nije mogla odoljeti da ne skuha ručak. Baka je, naime, uvijek voljela kuhati. I izvrsno je kuhala. Sve dok nije onemoćala.

I u obitelji Velikog zaredala su nova iznenađenja.

Baka se počela dizati iz kreveta da nahrani Larisimu dok ostalih nema kod kuće. Sve češće i češće. Sve dok to nije postalo svakodnevno. Ali nije pripremala obrok samo za Larisimu. Kuhala je objed za sve ukućane. I cijela je obitelj bila zadovoljna. Kad bi došli kući čekao ih je topao objed i radosna baka koja više ne leži u krevetu. I ukusan ručak koji baka zna tako dobro pripraviti.

Jednoga dana zatekli su topao objed na stolu, ali bake i Larisime nije bilo. Jako su se zabrinuli. Ali ne zadugo. Na hodniku su začuli veseli lavež Larisime. U stan su ušle baka i Larisima i tada su saznali što se dogodilo. Baki se, naime, učinilo da bi Larisima rado izišla u šetnju čak i prije nego što je netko od ukućana prošeće. I, baka je izišla iz stana prvi puta nakon nekoliko godina. I prošetala Larisimu. Čak joj ni štap više nije trebao.

Od toga dana baka redovno šeće Larisimu. I sebe samu. I ne treba još štap. I ne leži po cijele dane u krevetu. I ne očekuje više kada će je Bog pozvati k sebi.

 

DaljeCopyright: Borko Boranic - Tiberije
tiberije (at) gmail.com