Make your own free website on Tripod.com

AZIL

Home
Predgovor
Prica o Aski
Aska je uvrijedjena
Prica o Sljivi
Prica o Darku
Darkove setnje
Darkovo sesto osjetilo
Prica o Bubi
Prica o Arniju
Kako smo u jednom danu dvaput skoro izgubili Arnija
Dva psa i dvije kosti
Buba postaje poduzetna
A gdje je aufpuc
Pristojno ponasanje
Kucni red
Iznenadjenje
Tko od koga uci
Zajedno su jaci
Bubino lukavstvo
Staro ili novo pitanje je sad
Arnijevo sesto osjetilo
Arnijeve umjetnicke sklonosti
Jutarnje budjenje
Dvostruki Arni
Kako je Arni postao kavalir
Problemi s dvije hranilice
Ne guraj glavu kamo ne treba
Arnijeva nova igra
Provalnik pred vratima
Prica o Fidi
Sto to Fido smisljeno radi
Kako je Fido pronasao Puficu
Zasto gazdarica vise ne dolazi po Fidu
Fidina mudrolija
Prica o Larisimi
Iznenadjenja u obitelji Velikog
Prica o Rusi
Rusa putuje kuci
Prica o Igici
Prica o Amonu
Prica o Gricku
Borba za opstanak
Gricko lovi miseve
Visoka cijena za nocni zivot
Prica o Susku
Moj prvi ulov
Kako sam se konacno obracunao s misem
Prica o Bjelku i Bjelkici
Sramezljivi misevi
Zadovoljstina
Katastrofa i sudnji dan
Prica o Pikici
Prica o Marini
Prica o Koki
Prica o Nansi
Arni iluzionist
 

Problemi s dvije hranilice

 

Buba je već prije dugo vremena svela svoju prehranu na samo jedan obrok dnevno. Onaj za vrijeme našega ručka. I tada bi preko njezine hrane trebalo biti nešto «aufpuca» s našega stola. Od kada se pojavio Arni počela je kao i on jesti tri puta dnevno. Malo, tek toliko da Arni ne bi jeo sam. Onda su oboje počeli preskakivati večeru. Sada su na dva obroka dnevno. Doručak i ručak. Ni doručak im izgleda više ne treba jer u zdjelicama ostave malo hrane. Ali i dalje nakon što su se nasitili vrebaju zdjelicu onoga drugoga. Da dokrajče ono što je ostalo. Ono u tuđoj zdjelici ukusnije je.

Buba ustvari samo gricne po koju krugljicu i ostatak ostavi. A  Arni bi jako rado pojeo ono što je Buba ostavila. Iako nije gladan. Kao ni Buba. Ali ako napusti svoju zdjelicu ono što je ostavio pojest će Buba. Kako vidjeti, i okusiti naravno, što je Buba ostavila u zdjelici a da pri tom njegovo ostane netaknuto?

I jutros se dosjetio. Evo kako se to dogodilo.

Prvo sam beštijama priredio doručak. Pa onda sebi. Svako je dobio u svoju zdjelicu. Da ne bi bilo zabune, hranu u zdjelice dobile su samo beštije. Ja ne. 

Zdjelice na pristojnoj udaljenosti. Iznad svake stražari jedna čupava glava. Ali nekako nisu bili gladni i nije im se jelo. Buba je pregrizla jednu ili dvije krugljice. Tek toliko. Isto tako i Arni. Ja sam u međuvremenu doručkovao u kuhinji i kroz staklena vrata promatrao što se vani događa. Buba bi povremeno malo ponjušila zdjelicu, pa se malkice udaljila. Ali i dalje je zdjelicu držala na oku.

Arni je pak legao ispred svoje zdjelice tako da mu bude na dohvat ruku.

        Pardon, prednjih šapa.

I, ta bi se pat pozicija produljila do u nedogled da Arni nije počeo s do sada neuobičajenim aktivnostima. Prednjim je šapama polako privukao zdjelicu. Ali nije jeo. Samo ju je čuvao među prednjim šapama. Tada je zdjelicu lagano odgurnuo od sebe. Ali ne na mjesto na kojem je bila prije. Lagano ju je gurnuo u stranu. Prema Bubinoj zdjelici. Pa sa onda onako ležeći primaknuo zdjelici. Ponovno ju je odgurnuo od sebe. I opet malo bliže Bubinoj zdjelici. Pa se onda ponovno privukao zdjelici. I ponovno je odgurnuo od sebe. Naravno prema Bubinoj zdjelici. I nakon nekoliko takvih privuci odgurni među Arnijevim su se prednjim šapama našle obje zdjelice. Arnijeva i Bubina.

Buba je samo iznenađeno promatrala što se događa. I ja.

Sada je Arni bio u posjedu obje zdjelice. Plave i ružičaste. Ali nije sve tako jednostavno kako si je Arni zamislio. Ne može se istovremeno jesti iz obje zdjelice. S kojom početi? Plavom ili ružičastom? Tako je malo čuvao obje zdjelice. I pogledavao čas jednu čas drugu. Njuškao je jednu pa drugu. Najzad je zaključio da je sadržaj obje hranilice jednak pa je napustio ovako pogodan položaj. Nije mu se jelo.

Glavno da je isprobao taktiku. Kako doći do dvije zdjelice a da se pri tom ne zakvači s Bubom.

DaljeCopyright: © Borko Boranic - Tiberije
tiberije (at) gmail.com