Make your own free website on Tripod.com

AZIL

Home
Predgovor
Prica o Aski
Aska je uvrijedjena
Prica o Sljivi
Prica o Darku
Darkove setnje
Darkovo sesto osjetilo
Prica o Bubi
Prica o Arniju
Kako smo u jednom danu dvaput skoro izgubili Arnija
Dva psa i dvije kosti
Buba postaje poduzetna
A gdje je aufpuc
Pristojno ponasanje
Kucni red
Iznenadjenje
Tko od koga uci
Zajedno su jaci
Bubino lukavstvo
Staro ili novo pitanje je sad
Arnijevo sesto osjetilo
Arnijeve umjetnicke sklonosti
Jutarnje budjenje
Dvostruki Arni
Kako je Arni postao kavalir
Problemi s dvije hranilice
Ne guraj glavu kamo ne treba
Arnijeva nova igra
Provalnik pred vratima
Prica o Fidi
Sto to Fido smisljeno radi
Kako je Fido pronasao Puficu
Zasto gazdarica vise ne dolazi po Fidu
Fidina mudrolija
Prica o Larisimi
Iznenadjenja u obitelji Velikog
Prica o Rusi
Rusa putuje kuci
Prica o Igici
Prica o Amonu
Prica o Gricku
Borba za opstanak
Gricko lovi miseve
Visoka cijena za nocni zivot
Prica o Susku
Moj prvi ulov
Kako sam se konacno obracunao s misem
Prica o Bjelku i Bjelkici
Sramezljivi misevi
Zadovoljstina
Katastrofa i sudnji dan
Prica o Pikici
Prica o Marini
Prica o Koki
Prica o Nansi
Arni iluzionist

Zašto gazdarica više ne dolazi po Fidu

Rješenje još jedne zagonetke.

I svih ostalih u tajanstvenom ponašanju Fide.

 

Fido i dalje bježi iz svojega dvorišta iako su vlasnici učvrstili i podigli ogradu. Ne prođe ni mjesec dana, a već Fido otkrije novi način kako pobjeći iz dvorišta. Da bi posjetio Puficu i svoje prijatelje koji su mu pomogli da nađe Puficu. Jednom je čak iskopao tunel ispod ograde. Vlasnici više ne znaju kako zadržati Fidu u dvorištu. A kad on zaželi posjetiti Puficu i prijatelje on to i učini. I nađe način da pobjegne iz dvorišta. Jedino ga mogu zadržati tako da ga vežu lancem. A to ne voli ni Fido niti vole njegovi gospodari.

Ne bi se moglo reći da je Fido nepristojan, neodgojen i neposlušan pas. Čak što više. On je i pristojan i dobro odgojen i poslušan. To se lijepo može vidjeti kad gazdarica dođe po njega u Pufičino dvorište. Čim ga gazdarica pozove Fido poslušno dođe, iako bi se rado još malo poigrao s Puficom. Ili barem još malo porazgovarao. A rado bi obišao i svoje prijatelje, ali to se više ne može kad ga gazdarica u autu vozi kući.

Ali, Fido nije samo dobro odgojen pas, pristojan i poslušan. Fido je i vrlo pametan pas. Pas koji razmišlja, predviđa događaje i donosi zaključke. I ponaša se u skladu s time. Tako je Fido shvatio da nije dobro ulaziti u Pufičino dvorište, jer će ga tamo Pufičina gazdarica vidjeti, i odmah obavijestiti njegovu gazdaricu. I tada od igranja i razgovora s Puficom ništa. Postao je oprezniji, i sada s Puficom razgovara samo kroz žicu od ograde. I ne ulazi više u dvorište, pa makar ga Pufičina gazdarica najljubaznije pozivala.

I zato ne ulazi ni u druga dvorišta, pa tako ne ulazi ni u naše. Iako ga moja supruga ljubazno poziva. A ona zna razgovarati s psima. Fido pak zna da dvorište može biti klopka iz koje se ne može brzo pobjeći. I u kojem će ga njegova gazdarica naći prije nego on to želi. A Fido će se kao dobro odgojen pas odmah odazvati čim čuje svoju gazdaricu.

Ali, što ako on ne čuje svoju gazdaricu? Tada se, jasno samo po sebi, ne mora ni odazvati. Kad ne čuje da ga gazdarica zove. Tako je vjerojatno i razmišljao Fido.

Pa je sada slijed događaja približno ovakav.

Fido zaželi posjetiti Puficu, i usput pozdraviti sve svoje prijatelje. Tada nađe način da pobjegne iz svojega dvorišta. Na putu prema malome mjestu posjeti Groma, Sabu, Bubu, Dona, Riđega, Bethovena i sve ostale prijatelje pri tom. Oprezno pozove Puficu. Pufica se tada odšulja u najskrovitiji kutak svojega dvorišta, i tamo njih dvoje vode povjerljive razgovore. Pufica iznutra. Fido izvan ograde. To ipak ne može izbjeći oku Pufičine gazdarice. Ona odmah zna da je Fido vani kad joj Pufica nije u blizini. I, naravno odmah zove Fidinu gazdaricu. Koja jasno odmah uskače u auto i odlazi po Fidu.

Ali Fido je oprezan. Dobro poznaje gazdaričin auto, pa kad ga ugleda na uzbrdici prema Pufičinoj kući nestaje istoga časa. Pobjegne tako daleko da ne može čuti kad ga gazdarica zove. Pa onda, kad ne čuje poziv, ne mora se ni odazvati. Iako zna da ga gazdarica zove. I ne može se reći da je neposlušan pas. Samo što je predaleko da bi čuo gazdaricu.

Fidina gazdarica malo popriča s Pufičinom gazdaricom, i odveze se kući. A Fido zna kad je zrak čist, ili mu to odlaje Pufica, ili Pufičini susjedi. Tada se Fido vraća i nastavlja zabavljati s Puficom. Katkada i prenoći u obližnjem grmlju.

Kad se tako lijepo narazgovara s Puficom krene kući. Istim putem kojim je došao. I usput porazgovara sa svim svojim prijateljima. I s Bubom naravno. I jednostavno se nađe u svojem dvorištu.

Fidina gazdarica više ne ide po njega. Zna da će se vratiti u svoje dvorište. Gladan, ako usput nešto ne prezalogaji, prljav i neuredan. Jedino je jako zabrinuta da se Fidi putem nešto ne dogodi. I pomalo nezadovoljna, jer mora okupati i urediti Fidu. A on ima bogato krzno koje nije lako urediti. I baš se ne voli kupati. A prije kupanja izvodi jako zgodnu predstavu. Tu predstavu izvodi i kad ga pokušaju vezati lancem. I u još nekim prigodama.

 

O tome više u idućoj priči.

 

DaljeCopyright: Borko Boranic - Tiberije
tiberije (at) gmail.com