AZIL

Home
Predgovor
Prica o Aski
Aska je uvrijedjena
Prica o Sljivi
Prica o Darku
Darkove setnje
Darkovo sesto osjetilo
Prica o Bubi
Prica o Arniju
Kako smo u jednom danu dvaput skoro izgubili Arnija
Dva psa i dvije kosti
Buba postaje poduzetna
A gdje je aufpuc
Pristojno ponasanje
Kucni red
Iznenadjenje
Tko od koga uci
Zajedno su jaci
Bubino lukavstvo
Staro ili novo pitanje je sad
Arnijevo sesto osjetilo
Arnijeve umjetnicke sklonosti
Jutarnje budjenje
Dvostruki Arni
Kako je Arni postao kavalir
Problemi s dvije hranilice
Ne guraj glavu kamo ne treba
Arnijeva nova igra
Provalnik pred vratima
Prica o Fidi
Sto to Fido smisljeno radi
Kako je Fido pronasao Puficu
Zasto gazdarica vise ne dolazi po Fidu
Fidina mudrolija
Prica o Larisimi
Iznenadjenja u obitelji Velikog
Prica o Rusi
Rusa putuje kuci
Prica o Igici
Prica o Amonu
Prica o Gricku
Borba za opstanak
Gricko lovi miseve
Visoka cijena za nocni zivot
Prica o Susku
Moj prvi ulov
Kako sam se konacno obracunao s misem
Prica o Bjelku i Bjelkici
Sramezljivi misevi
Zadovoljstina
Katastrofa i sudnji dan
Prica o Pikici
Prica o Marini
Prica o Koki
Prica o Nansi
Arni iluzionist
 

Arnijeve umjetničke sklonosti

 

Arni je već i ranije pokazivao sklonosti prema aktivnostima koje su Bubi bile strane. Čak što više ona zna što se smije činiti a što ne. To povremeno podučava Arnija. Ali Arni malo posluša DA a malo posluša NE.

Jedno poslije podne nešto sam pisao na kompjutoru i odjednom osjetio nešto sumnjivo. Lebdjelo je u zraku. Nastala je tišina. Arni i Buba nisu se makljali. Nisu lajali ni na koga. Nisu tjerali poštara s računima. Nisu se natjeravali po terasi. Vrlo sumnjivo. Trebalo je odmah utvrditi razloge tome neobičnom stanju.

Tišina je nastala iz dva razloga.

Prvi razlog. Bubi je bilo dovoljno natjeravanja i lajanja pa se povukla na svoj trosjed i otputovala u carstvo snova. Ipak je ona dama. Nije više teen-ager.

Drugi razlog. Arni je našao «divnu» zabavu u dvorištu. To je već drugi puta, ali je ovaj puta pokazao da njegova domišljatost nije za podcjenjivanje. Presložio sam, naime, betonske ploče u dvorištu i da baš ne bude sve beton, uz rub škarpe ostavili smo traku zemlje. Tu će u proljeće niknuti trava i biti posađene tuje. Naravno, ako to Arni ne osujeti.

Kad smo sve to lijepo sredili i tu traku zemlje dobro prekopali i pomiješali s kompostom, i poravnali naravno, umiješao se Arni. Lijepa mekana crna rastresita zemljica. K'o stvorena za kopanje. Nismo se pravo ni snašli a zemlja je bila raskopana i razbacana po cijelom dvorištu. A Arni je uživao u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Jedva smo ga obuzdali i izvadili iz pola metra duboke jame koju je uspio iskopati. I iz koje su komadi zemlje izlijetali k'o iz katapulta. O tome kako je izgledao ne moram ni pisati.

Idućeg sam jutra, da preduhitrim Arnijeve stvaralačke porive, pokrio zemlju daskama. Neka čeka do proljeća, po zimi tu ionako ništa ne će rasti.

Dok sam ja opet nešto pisao, Buba je spavala na trosjedu, Arniju je postalo dosadno. I ponovno je osjetio svoje stvaralačke porive. Ali kako stvarati kad je zemlja pokrivena daskama. A silno mu se kopalo. I dosjetio se. Zemlja se može kopati samo ako se maknu daske. I tako je učinio. Maknuo je nekoliko dasaka i ponovno stvorio umjetničko djelo od dvorišta. Ali i od sebe. I, nikako mu nije bilo jasno zašto smo ga nakon toga kupali i ponovno postavljali daske. Kad je dvorište ljepše s hrpicama zemlje posvuda.

Ovaj sam puta otežao daske s nekoliko betonskih ploča. E, Arni! Da te sada vidimo na djelu!

 

DaljeCopyright: © Borko Boranic - Tiberije
tiberije (at) gmail.com